Förvara dina Bitcoins säkert

Att handla med Bitcoin har gått från en perifer verksamhet till något som allt fler sysslar med. Jag tog steget och klev ut ur ekorrhjulet och började investera i Bitcoin. I den här artikeln får du läsa mina rekommendationer om hur du förvarar dina Bitcoins på säkrast möjliga vis.

Att handla med Bitcoin är ett alternativt sätt att tjäna pengar, och om du lyckas så får du goda förutsättningar att leva precis det liv du vill leva. En förutsättning för att lyckas är att förvara dina Bitcoins på ett säkert sätt. I den här artikeln ska jag därför förklara hur en bitcoin wallet fungerar och lite om hur du ska tänka kring förvaringen av den digitala valutan.

En omtalad digital valuta

Det finns en hel del uppmärksammade historier om Bitcoin. Både sådana där människor blivit väldigt rika tack vare att de investerat i valutan, och exempel på personer som på grund av snöpliga misstag gått miste om enorma rikedomar. Det har gjort Bitcoin väldigt omtalat. Det talas till exempel om att göra Bitcoin till officiellt sanktionerat betalningsmedel i vissa länder, bland annat i Ecuador, med ett av huvudargumenten att det är en valuta som är enkel att föra över mellan olika länder.

Så ska du tänka kring förvaringen av dina Bitcoins

Det är viktigt att du skaffar en säker Bitcoin wallet (ungefär en ”Bitcoin-plånbok”). För att kunna köpa och sälja Bitcoins behöver du en Bitcoin adress, till denna adress hör en så kallad Bitcoin wallet. Plånboken har en unik Bitcoin adress och det är denna du använder dig av när du gör överföringar av Bitcoins. Plånboken skyddas av en huvudnyckel, det vill säga ett lösenord. Det finns i huvudsak två olika typer av Bitcoin wallets: mjukvarubaserade och hårdvarubaserade. Ett exempel på en mjukvarubaserade Bitcoin wallet är Bread wallet. Trezor är ett exempel på en hårdvarubaserad Bitcoin wallets. Det senare alternativet är förstås betydligt säkrare eftersom dina faktiska tillgångar då inte finns tillgängliga på nätet mer än då du behöver dem. Om du, liksom jag en gång gjorde, funderar på att ge dig in i handel med Bitcoin för att kunna förverkliga dina drömmar, så är en hårdvarubaserad Bitcoin wallet att rekommendera.