stil

Skapa en garderob som du älskar

Det är dags att sluta leva med kläder som du inte älskar. Du förtjänar en garderob som är full av saker som får dig att känna dig säker och vacker, inte av kläder som tar upp ditt begränsade utrymme i garderoben.

Titta i din garderob. Har du några kläder som får dig att må bra? Finns det något roligt med hur de ser ut? När hade du dem senast på dig och varför bestämde du dig för att ta på dig dem i dag? Om ditt svar är nej kan det vara dags att ta en paus från shopping ett tag och i stället skapa en garderob som gör dig glad! Här är några tips för att påbörja denna process!

Börja med att rensa ut det som inte passar

  1. Ta ut allt ur din garderob
  2. Sortera sakerna i högar utifrån vilken typ av kläder de är – toppar, underdelar, klänningar och så vidare
  3. Gå igenom en hög i taget, ta upp varje plagg och fundera på vad du känner när du har på dig det. Är det positiva känslor? Passar det bra? Allt du sedan väljer att inte spara lägger du i högar för att skänka, sälja eller slänga. Om du är bra på att sy eller kan en bra skräddare kan du spara plagg som du vill göra justeringar av (t ex ta in midjan, korta ärmarna etc) i en extra hög. Att laga gamla plagg eller sy om eller in är ett jättebra sätt att få kläder att hålla längre!
  4. Under tiden du sorterar kommer du säkert inse att du saknar en vissa typ av kläder. Du kanske har svårt att hitta byxor och kjolar men har lätt att hitta bra toppar. Då kan du göra en lista till dig själv på saker du ska leta extra efter när du är ute och shoppar. Då får du hjälp på traven att leta efter sådant som du faktiskt behöver.

Vid inköp av nytt

Ta nu en titt på din nyorganiserade garderob. Vad ser du? Finns det några kläder som får dig att må bra? Om inte kan det vara dags att gå och shoppa! Men innan du beger dig till köpcentret, ställ dig själv de här frågorna:

  • Vilken typ av kläder vill jag ha? Vilken typ av kläder gör mig glad?
  • Vilken typ av kläder saknar jag? (se din lista från steg 4)
  • Om jag har svårt att hitta plagg av en viss typ (t ex byxor), varför? Vart passar de inte? Kan jag göra något nu direkt för att få dem att passa bättre (lämna in dem till en skräddare exempelvis)?

Dessa frågor kommer göra det enklare för dig att hitta det du söker i butikerna. Lycka till!