5 enkla tips för bättre foton

Den viktigaste delen av din bloggartikel är utan tvekan fotot. De erbjuder läsarna en visuell representation av vad du pratar om och de kan också berätta en historia som enbart tal inte kan göra. Om du vill producera fotografier av högre kvalitet ska du följa dessa enkla riktlinjer!

Använd naturligt ljus

När du tar bilder inomhus bör du försöka hitta en plats nära ett fönster så att du kan dra nytta av det naturliga ljuset. Om du tar bilder utomhus, vänta till senare på dagen när solen står lägre på himlen – det ger ett mjukare ljus och hjälper dig att undvika hårda skuggor.

Lita inte på blixten

Om du tar bilder inomhus ska du undvika att använda blixten så mycket som möjligt – den skapar osmickrande skuggor och får människor att se urvattnade ut på bilden. Försök i stället att flytta dig närmare ett fönster eller be någon annan att släcka lampor som kan ge extra bländning.

Använd rekvisita

Om du tar ett foto av något tråkigt (t.ex. en hög med papper) kan du försöka lägga till lite rekvisita för att göra det mer intressant. En färgglad filt, några blommor eller till och med ett sött djur kan hjälpa till att liva upp bilden och göra den mer visuellt tilltalande.

Experimentera med vinklar

Om du alltid tar bilder från samma vinkel blir det tråkigt och repetitivt. Istället för att ta alla dina bilder i ögonhöjd med det du fotograferar kan du prova att huka dig ner eller till och med ligga på marken. Du kan också experimentera genom att använda ett annat objektiv – teleobjektiv är bra för att zooma in riktigt nära.

Tänk på din bakgrund

Varje element i bilden bör ha ett syfte – om det finns något som distraherar eller är oattraktivt bakom det du tar en bild på, försök att flytta dig till en annan plats med ett mer tilltalande landskap. Om det är för mörkt ute och du inte kan komma tillräckligt nära objektet för att få rätt belysning, flytta dig inomhus där du kan kontrollera belysningen.

Där har du det! 5 enkla tips för hur du kan ta bättre foton. Nu måste du bara gå ut och ta några!