kattfoto

Sluta ta hemska kattbilder

Kattälskare, förenas! Kattbilder är det bästa sättet att visa sin kärlek till våra lurviga kattvänner. De är också ett utmärkt sätt att uttrycka sig kreativt. Men det finns en sak du aldrig bör göra när du tar kattbilder: ta dem i dålig belysning. Det stämmer, inga fler suddiga bilder av fluffiga Morris i soffan eller halvt upplysta selfies med lilla Maja vid fönsterbrädan. I det här blogginlägget lär vi dig hur du tar perfekta kattbilder varje gång!

Ljussättning

Först och främst måste du se till att det finns tillräckligt med ljus. Om det är för mörkt kommer din katt att vara en silhuett och bilden blir inte särskilt intressant. Försök att ta bilder nära ett fönster eller använd en blixt om det behövs.

Utrustning

För att ta bra bilder av dina katter behöver du en bra kamera. Det bästa för vardagsbilder är att använda en telefon med riktigt bra kamera, det finns många sånna modeller på marknaden idag. Detta eftersom en telefon är lätt att bära med sig och alltid är tillgänglig om den perfekta bilden skulle dyka upp. Om du vill ha något med mer professionell kvalitet för mer seriösa fotograferingssessioner ska du välja en dlsr-kamera. Då har du bättre möjligheter att kontrollera slutartid, ljusstyrka och mycket mer. Du kan även spara bilderna som RAW-filer, där du har större möjlighet att redigera bilden i exempelvis photoshop, gimp eller liknande.

Inramning

För det andra bör du alltid rama in dina bilder väl. Detta innebär att du måste sätta dig ner på samma nivå som din katt och se till att det inte finns något störande i bakgrunden. Ett rörigt rum med ett stökigt skrivbord ger ingen intressant bild, så om du behöver rensa bort några saker är det okej!

Muta katten

För det tredje vill du se till att din katt är på gott humör. Om den springer runt och leker blir det svårt att få den att sitta stilla för en bild. Försök att klappa dem eller ge dem en leksak för att hålla dem lugna. Och om det inte fungerar, kom ihåg att det inte är hela världen. Du kan få fler chanser att fånga kissen på bild. Och du har en riktigt svårfångad katt så kan du prova att ta bilder med kort slutartid, det finns även på vissa mer avancerad smartphone kameror idag. Då tar den bilden väldigt snabbt, och du har bättre chans att fånga kissen.