Resans ekonomi: En guide för planering av din resa

Det är dags att planera nästa resa! Om du aldrig har rest förut eller om du är osäker på vart du ska åka finns jag här för att hjälpa dig. Vare sig det gäller affärsresor eller personliga resor kommer informationen i det här inlägget att ge dig allt du behöver för att komma igång.

Jag kommer att ta upp några av de bästa tipsen för resor utomlands och inrikes, hur mycket pengar man bör budgetera per dag beroende på vilken typ av resenär (budget vs. lyx) och några tips om hur man tar sig runt när man väl är där.

Destination

Steg 1 är att välja destination! Var inte rädd för att ta steget ut och prova nya saker. Jag har rest runt i USA, Mexiko, Kanada, Europa och Asien i affärer eller för nöjes skull! Men när det kommer till budget bör du fundera på detta extra noga. Om resan är för affärer är inte säkert du kan välja din destination, men nöjesresor har oftast mer frihet i detta val. Om du reser till en dyr region eller stad får du vara beredd på att kostnaden kommer vara hög, oavsett om du fått billiga flyg eller inte. Ett vanligt sådant problem är folk som åker på weekend till London eller Paris. De går ibland att hitta billiga flyg men kostnaden för hotell och mat är ofta mycket hög där. Om du däremot kan tänka dig att uppleva en billigare region så kan du komma undan billigare.

Tips för att ta sig runt när du väl är på plats

Här finns det oftast möjlighet att spara om man funderar ordentligt. Är du i en stad bör du undersöka möjligheten att resa kollektivt. Vissa städer som exempelvis Los Angeles har inte så bra täckning med kollektivtrafik, eller är väldigt långsamt att ta sig runt. Men beroende på vad du ska göra så kan du ibland klara dig på kollektivtrafik även i städer där de inte funkar så bra! Kolla igenom din planering och fundera på om du verkligen behöver en hyrbil, eller om du skulle klara dig på kollektivtrafik eller exempelvis rideshare-tjänster.

Dagsbudget

Budget per dag är beloppet som du bör budgetera per dag för att ha pengar till mat, shopping och allt annat som kan uppstå. Tänk på att du använder mer pengar när du reser än på en vanlig dag hemma.

En budgetresenär bör kunna spendera mellan 500 och 700 kronor per dag, exklusive boendekostnaden. Om du reser inrikes i det land där din valuta accepteras kan detta fungera bra för dig! Men om inte, försök att komma på sätt att spara pengar, till exempel genom att handla i billigare butiker, handla middag och lunch i billiga resturanger eller i matbutiker. Försök även ha en liten buffert för saker som skoskavsplåster eller att kunna köpa vatten om du blir törstig.

Budgeten per dag för en lyxresenär är mellan 1 000 och 1 500 kronor, men du sätter egentligen själv var taket för detta är. Detta motsvarar kostnaden för shopping, mat och andra saker. Lyxresenärer kan spendera mycket mer pengar eftersom de inte är lika angelägna om att spara. De kanske bor på hotell i stället för vandrarhem eller resorter, äter på högklassiga restauranger och dricker dyra drycker. Men det är viktigt att vara uppmärksam på denna summa så att du kan undvika att hamna i skuld eller pengaångest senare. Lagom är som bekant oftast bäst!

Sist men inte minst när det kommer till budget: Tänk på att förvara pengar och kort på ett säkert sätt. Ha gärna två plånböcker. Exempelvis en med kontanter och några kort du inte bryr dig om. Så om du blir rånad kan du ge rånaren denna plånbok och fortfarande ha tillgång till ditt bankkort så du kan få ut nya pengar. Om du skulle bli rånad försök vara lugn, och komihåg att ditt liv alltid är viktigare än pengar! Försök inte bråka med någon som har kniv bara för att få behålla några hundra lappar. Det kommer man alltid ångra!

Säkerhet

När du reser finns det flera olika saker att tänka på när det gäller säkerhet. Du bör alltid ha en uppfattning om vart du är på väg och vad som händer när du kommer dit så att det inte händer oväntat. Om inte kan din resa snabbt förvandlas till en mardröm! Därför är det alltid bra att ha en reseförsäkring, även om du gör en budgetresa. Ofta ingår en basic reseförsäkring i din hemförsäkring, så kolla upp detta innan du reser. Det bästa är att skriva ut papper med info om detta och ha det på hotellet så vet du vart du kan vända dig om något går fel. Du bör även kolla upp numret till Svenska ambassaden eller konsulatet i den region du reser i. De är dom du ska kontakta om du behöver hjälp med nytt pass eller hemresan exempelvis. Utöver detta bör du också kontakta lokala myndigheter om du exempelvis blir rånad eller utsatt för andra brott. Men tänk på att lagarna kan se olika ut i olika länder. Vad som räknas som ett brott i Sverige behöver inte nödvändigtvis vara det i andra länder.

Sist men inte minst, det är alltid lärorikt att resa, och värdet av en resa är ofta mycket mycket högre än det som står på ditt kvitto. Att få uppleva nya ställen och nya kulturer är en lärdom som du alltid kommer bära med dig resten av livet. Trevlig resa!